Trekhaakconstructie 650 Transalp.

Omdat mijn geliefde wel mee wilde op motorvakanties met tent maar geen zin meer had in liggend aan- en uitkleden moest de kampeeruitrusting naar een luxer niveau worden getild. Het volume van de uitrusting nam daardoor zo toe dat een bagagewagentje onvermijdelijk werd. Daarom moest ook een trekhaak worden gemaakt. Ik wilde de constructie degelijk hebben, simpel te verwijderen en zonder lelijk stangenstelsel. Het volgende kwam uit de bus. Hoewel simpel van opzet toch best lastig te maken; gelukkig heb ik een handige vriend, Dook Lute, die de bekwaamheid en de gereedschappen had om hem te maken.

Het geheel is gemaakt van 3mm plaatstaal, gevouwen tot een U-profiel dat precies om het parallele deel van de achtervork past. E.e.a. is verzinkt, wat de montage wat moeilijker heeft gemaakt, niet doen dus! Monteren gaat door de wielas lost te maken en links en rechts wat ruimte te geven. Daarna wordt de contructie over de achtervork geschoven tot de wielas. De opzetstukjes (met de 4 boutjes) worden geplaatst en vastgezet en de wielas wordt weer vastgezet. Dit alles gewoon op de jiffystand.

De afmetingen zijn:
Lengte 49cm
Inwendige hoogte 61mm, uitwendige hoogte 67mm
Inwendige breedte 289mm, uitwendige breedte 283mm
Afstand van achterkant tot centrum wielasgat: 370mm
Afstand van achterkant tot uitsparing kettingbeschermersteun: 395mm

Op de foto's oogt e.e.a. nogal vies: ik heb hem zo uit de schuur gevist. Ik moet hem nog in aluminiumkleur verven en eindelijk de bedrading knap aansluiten: ik ben nogal illegaal bezig geweest...

Het hele geval in beeld. Let niet op de knullige elektra!
Bovenaanzicht linkerzijde: de uitsparing voor de kettingbeschermersteun.
Hier is te zien dat het opzetstukje van vooraf kan worden geschoven naar de wielas, met de boutjes wordt hij dan vastgezet. Bedoeld als extra beveiliging voor de trekkrachten.
Extra driehoekige profielen voor dwarsstabiliteit. Niet echt nodig gegeven de dikte van het gebruikte materiaal, maar het kost weinig meer! De trekhaak zelf is gewoon vastgebout.
Vooraanzicht. De zwarte troep is glijmiddel...


back