Goedkoop navigeren met een Etrex op de motor-deel 2

In de afgelopen coronatijd droomde ik van vakanties en motorritten. Ik speelde wat met mapsource om te kijken wat haalbaar was. In dezelfde periode kwam de Garmin Zumo XT op de markt, een aantrekkelijk toestel. Werd het tijd om mijn Etrex Vista HCX de deur uit te doen? Ik twijfelde, de Vista had me door heel Europa, India en Marokko geloodst, on- en offroad. Net als mijn oude Transalp was 'ze' me dierbaar.

Een tweede idee kwam in me op: werd het niet eens tijd om windows op te ruimen? Ik gebruikte het alleen nog maar om mijn gps te laden via mapsource. Verder vind ik het een draak van een OS; wanneer ik het start zorg ik altijd dat er geen internet verbinding is om verdere vervuiling te voorkomen.

Zou het mogelijk zijn om datgene wat ik deed met mapsource te gaan doen onder Ubuntu (Linux) en wellicht ook de levensduur van mijn Vista op te rekken en zijn bruikbaarheid te vergroten?

De problemen met de Vista (en de Legend) zijn: klein scherm, gering geheugen, geringe rekencapaciteit.

Het gevolg is dat grotere (meer dan 500 punten) tracks worden afgekapt, dat tracks nauwelijks na te rijden zijn en dat routeberekeningen over meer dan 40 km oneindig veel tijd vergen.

Dat valt de Etrex niet aan te rekenen want hij is bedoeld als outdoor gps, niet als motornavigatie toestel.

Als ik in staat zou zijn deze beperkingen wat te verruimen en een mogelijkheid zou vinden om routes te maken kon ik wellicht de Etrex wat langer blijven gebruiken en windows overbodig maken.

Ik vond al snel websites die in routes maken en/of downloaden voorzien, vooral Kurviger was naar mijn smaak en ook de Routeyou website had wat te bieden. Gpx files is wat ze opleverden.

Voor kaartmateriaal was OSM de aangewezen bron.

Ook vond ik twee programma's die goed te gebruiken zouden zijn: Gpsbabel en Gpxsee. (Gpxbabel kende ik al vanuit de windows omgeving).

Vol goede moed en tot wanhoop van mijn gade stortte ik me op het maken van scripts die:

Afhankelijk van wat de bedoeling was van de track/route (wandeling, toerrit, vakantietrip) zou een combinatie van het uitvoeren van die scripts een bruikbaar resultaat moeten geven.

Het werken aan de scripts bleek een leuke bezigheid te zijn. Ik jatte hier en daar wat, kreeg een beter begrip van exotische commando's (awk, sed) en leerde bash beter kennen.

Het eindresultaat, hoewel (nog) niet volmaakt, stond me aan.

Hier een voorbeeld uit de praktijk. Ik downloade van Routeyou een route (hoewel track een juistere benaming zou zijn) door noord-holland. Met de hand haalde ik er een paar waypoints uit die me niet boeiden. Zo zag toen de file eruit:

Een paar losse waypoints dus en een vrij grote track, te groot om in mijn etrex te passen.

Daarom hakte ik de track op in hanteerbare porties die wel zouden passen. Ik vind het wel een prettig idee de track mee te nemen hoewel ik er niet op navigeer.

Aan de diverse kleuren kun je zien dat de track nu is opgesplitst. Ik wil echter met een route(tjes) werken, daarom vanuit de track een aantal miniroutes gemaakt:

Deze routes (de rechte lijnstukjes) zijn klein genoeg om te gebruiken in de etrex. Ten slotte wil ik de nummers/namen van de waypoints handiger hebben, 1, 2, 3 enz. en wil ik de vaste waypoints zoals 'home' en andere waypoints die ik regelmatig nodig heb toevoegen. En natuurlijk moet het geheel naar de gps.

Dit is dan het eindresultaat voor een rondrit. Bij nummer 50 zie je nu ook een van de automatisch toegevoegde vaste waypoints: home. Het blijkt dat de track voor zo'n 95% precies gevolgd wordt. Voor andere doelen zoals het plannen van een vakantierit of een wandeling volg ik weer een andere combinatie van scripts.

Eindconclusie: de Etrex is veel bruikbaarder geworden en windows overbodig! Ik heb dan ook snel windows verwijderd en de bezette schijfruimte terug gewonnen.


back