Geef uzelf een rapportcijfer voor motorrijden!

Aan de hand van vier criteria komt u aan de weet hoe ik over uw bekwaamheden denk :-)

Er worden vier vragen gesteld.

De eerste gaat over veiligheid. Hoezeer bent u zich bewust van de risico's van motorrijden? Kleedt u zich veilig? Doet u aan vervolgopleidingen (ik bedoel vooral de op de weg georienteerde)? Heeft u controle over de rechterpols? Is aankomen voor u belangrijker dan snel aankomen? Bent u altijd bewust op zoek naar maximale bufferruimte? Het gaat er dus niet om of u veiligheid 'best belangrijk' vindt, maar of u actief werkt aan een verhoging daarvan. Vergelijk uzelf met andere motorrijders die u kent.

Vraag twee gaat over uw vaardigheid lange afstanden snel en veilig te overbruggen. Succesvolle deelnemers aan de Iron Butt Rally krijgen wat mij betreft een 10, maar als u nauwelijks het nabij gelegen terras haalt zou ik kiezen voor 0. Hoewel ik vroeger vaak 1000km+ per dag wist af te leggen geef ik mezelf tegenwoordig een 8. De derde vraag betreft uw technische kennis. Kunt u met moeite de benzinedop open krijgen? Dan een 0 voor u. Sleutelt U geblinddoekt een VFR blok vanuit onderdelen in elkaar? Geef uzelf dan een 10. Hoewel ik zelf wel een eens een Suzuki T500 blok uit onderdelen opbouwde en ook wel kan rommelen met m'n R27 geef ik mezelf een 5 voor dit onderdeel.

De laatste vraag behandelt uw offroad kwaliteiten. Top-10 finishers van 'le Dakar' rekenen zichzelf een 10 toe. Overige deelnemers een 9 :-) Regelmatig deelnemer aan onverharde ritten? Een 7 is uw waardering. Ik stel niet veel voor in het onverharde. Met de Transalp heb ik wel routes gereden zoals de Assieta kamstrasse, maar vaak wel met toegeknepen billen...

Voor mezelf heb ik dus de scores 9, 8, 5 en 6 gekozen en kom dan uit op een rapportcijfer van 7.6, wat gevoelsmatig aardig klopt. (toen ik 55 was ten minste...) Een 5 en een 6 en toch een 7.6? Ja, dat komt omdat de weegfactoren van de vragen resp. 40, 30, 20 en 10% zijn, naar mijn idee juiste waarden voor de westeuropese rijder.

Als U het vragenscherm 'refresht' start de test opnieuw.


Klik hier om uw 4 oordelen te geven


back