6124 km trip Spain april 21-may 14 2013

Het lijkt erop dat in de loop van de jaren reisverslagen steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Je beschrijft het eten, de weg, het weer, wat je zag en hoe de motor het deed steeds weer in dezelfde termen. Maar goed, naarmate je ouder wordt gaat alles ook echt steeds meer op elkaar lijken en komt er een gebrek aan 'piek-ervaringen'. Het is niet anders, het blijft gelukkig leuk om onderweg te zijn met motor en tent.

Deze trip naar Zuid Spanje hadden we weer opgezet zoals de vakantie naar Italie in 2011: Eugenie zou vliegen naar Madrid waar ik haar zou oppikken voor de verdere reis naar het zuiden. Fijn plan.

Ik vertrok zondag 21/4 om de files van maandag te vermijden. Eerst naar Brabant waar ik maandag met Ad en Jacqueline van MSD bandenservice aan de vastzittende remmen zou werken. Prima weer om mee te beginnen, vlakbij de werkplaats gekampeerd. Een beetje fris en nat was het wel die nacht, zie foto 1.

Maandag om een uur of twee vertrok ik uit Sprundel op weg naar Frankrijk. Een combinatie van kleine weggetjes en snelweg bracht me tegen de avond in Bourg et Comin bij Reims. Na een vispannekoek snel naar bed.

Dinsdag 23/4 was een mooie reisdag over kleine weggetjes. Hier was het echt lente, zie foto 2. Omdat de achterrem toch niet helemaal vrij liep, wellicht doordat er nu nieuwe dikke remblokjes op zaten, liet ik die onderweg even nakijken. Deze avond geen gepruts met de tent: ik zou op bezoek gaan bij Patrice en Rolande, oude franse vrienden die woensdag een dagje zouden meerijden. Tot mijn verrassing en genoegen trof ik er ook hun zoon Yoann die ik pakweg 30 jaar niet had gezien! Erg leuk om de kennismaking met hem en zíjn zoon Maxim te hernieuwen en kennis te maken met zijn vrouw Fleurie. Heerlijk geslapen in groot bed!

Woensdag 24/4 reden we samen van MontPeyroux naar Montricoux over de wat grotere wegen, gelukkig rustig en voorzien van veel bochten! Uiteraard moest er een foto van het viaduct bij Millau worden gemaakt, ik koos om me uit te sloven een onverhard weggetje voor het shot... Onderweg natuurlijk heerlijk samen gegeten.

Op donderdag 25/4, met stralend warm weer net als gisteren, reden we nog een stuk samen tot het middagmaal vlak voor Lourdes. Daar namen we afscheid en ik ging via Lourdes op weg naar de Pyreneen. Ik probeerde via de col d'Aubisque te rijden maar die bleek nog gesloten. Het leverde wel een fraaie omweg op. Hier was het nog zonnig en droog (foto 4) maar eenmaal in de bergen begon het te regenen en werd het koud. Ik belandde op een kleine spaanse camping waar ik een leuk gesprek had met een nederlandse dame op weg naar Santiago de Compostella. Inmiddels was het weer bijna droog.

Vrijdag 26/4 zocht ik eerst naar de track door Bardenas waarover Patrice me had verteld maar na wat vergeefs onverhard zoeken (foto's 5 en 6) vervolgde ik mijn inmiddels weer natte weg naar het zuiden. Het ging steeds harder regenen en hoewel de verleiding groot was liet ik de onverharde paden maar links liggen. Ik besloot een dak boven mijn hoofd te zoeken en vond dat in Hiendelaencina bij een frans pension. Na douchen op weg naar voedsel dat in het dorp gevonden werd.

Zaterdag 27/4 was het tegen de verwachting in droog. Het zeil dat door de gastheer over de motor was gelegd was al weggehaald dus na het ontbijt kon ik snel op pad. Omdat het koud was reed ik rustig, eerst nog 'mooi' later in de buurt van Madrid over een wirwar van snelwegen. Op de camping ten zuiden van Madrid, ergens op een industrieterrein, huurde ik voor 2 nachten een 'bungalow'. Klein maar adequaat. 's Middags maakte ik een aardige wandeling naar een soort klooster (van het heilig hart van Jezus) op een bergje. Het was een populaire plaats voor trouwerijen; er waren er twee aan de gang.

Zondag 28/4. Met de motor Madrid in om in het Reina Sofia complex een Dali tentoonstelling te bezoeken. Ondanks het vroege tijdstip stond er al een hele rij voor de kassa, maar het wachten bleek de moeite waard. De wegen rond het gebouw waren na mijn bezoek afgesloten vanwege een marathon maar ik mocht van de agenten via een ook afgesloten tunnel mijn weg vervolgen. Op naar het vliegveld. Daar lekkere koffie gedronken terwijl ik wachtte op Eugenie. Gelukkig kwam ze goed aan. Samen terug naar de camping waar we het rondje heilig hart van gisteren nog een keer over deden. Ditmaal bezochten we ook de kerk onder het enorme monument. 's Avonds gezellig samen gegeten en een fles Rioja soldaat gemaakt. De keiharde TV's konden ons niet storen.

Na een simpel ontbijt met churros, thee en koffie begonnen we de rit maandag over de snelwegen om vlot ruimte te krijgen tussen ons en de drukke stad. We hadden af en toe flinke buien en het was echt koud. Na de lunch met albóndigas en conejo verder in de regen. In Mesones aan de Rio Mundo huurden we voor 2 nachten een hut. Op de TV zagen we dat overal in Spanje regen en sneeuw de boventoon voerden, pas vanaf donderdag zou het beter worden.

Dinsdag bleef de motor op stal. We maakten een wandeling bergopwaarts langs een beekje in het Cazorla Park. Halverwege werden we begroet door een duitse herder die ons verder bleef voorgaan als gids (foto 8). Leuk beest. 's Avonds kregen we het in de hut iets warmer door 2 electrische radatoren en een fles wijn.

Woensdag 1/5 waren we redelijk op tijd op weg. Na het tanken ontdekte Eugenie dat ze haar kussentje was vergeten en dus reden we nog een keer terug naar de camping. Geen straf want de zon scheen! Het rijden door de Sierra de Segura was prachtig, een van de mooiste delen van Spanje volgens mij. Door een wegverzakking moesten we wat omrijden maar rond lunchtijd waren we in Cizoria waar we op het terras, in de zon, konden eten. Pas om een uur of drie gingen we verder. We gingen op zoek naar een camping maar de enige die we vonden beviel ons niet. Zo belandden we om 9 uur in een hotel in Canjayar waar we na wat tapas en drank al snel via bad in bed belandden.

Een schitterende rit langs de zuidkant van de Sierra Nevada vandaag. Omhoog, omlaag, 100en bochten, zon, stops voor foto's en koffie: hier kwamen we voor. In Órgiva kwamen we op een camping waar we voor het eerst samen in de tent zouden slapen (foto 9). We wandelden nog even naar het dorp (wat pittig zwaar was door de warmte en de hoogteverschillen) om sigaren te kopen en doken 's avonds tevreden in onze krappe tent.

Nu naar Granada. Nog even over kleine wegen en toen een stukje over de A-44 waar ik snel genoeg van had. Tijd zat, dus weer op zoek naar kleinere weggetjes. Bij Gűéjar Sierra, ongeveer 14 km ten oosten van Granada, huurden we weer een soort blokhut. We wandelden naar het dorp waar feestelijkheden aan de gang waren. In vrolijke kleuren geklede vrouwen en meisjes sierden het straatbeeld. Op het dorpsplein genoten we niet alleen daarvan en van de verfrissingen maar ook van de keiharde spaanse muziekjes die uit 2 verschillende installaties knalden. Twee verschillende muziekjes dus. Terug op de camping begon het te donderen en te regenen dus doken we de bar in voor cognac en ander lekkers.

Op zaterdag 4/5, na een ontbijt met magdalenas en thee, vertrokken we per bus naar Granada. Daar aangekomen zwierven we door de orientaalse straatjes, namen terrasjes en consumeerde thee en pannenkoek in een marokkaans theehuis. Bij een kerk speelde een zigeuner gitaar. Ik maakte een praatje met hem en kocht een van zijn CD's. Uiteraard bezochten we ook het Alhambra. We hadden voldoende aan de gratis toegankelijke delen en bekeken alles met belangstelling. Terug in de oude stad werden we overvallen door een regenbui maar op het terras onder de parasol was het uit te houden. Weer terug bij de bushalte moesten we een dik uur wachten op de bus die ons terug zou voeren maar toen was het al weer zonnig.

Van Gűéjar Sierra naar Antequera. Mooie rit met onderweg een zonnige stop in the middle of nowhere met een kaas- en worstschotel. In Antequera zochten we lang naar een geschikte camping maar vonden er slechts één die druk was en verder ook niet aan onze eisen voldeed. We reden terug naar de stad en namen een hotel. 's Avonds wandelden we het stadje in waar we op een pleintje met een kerk omringd door duiven een geschikt terras vonden voor een drankje. Voedsel werd gevonden in een klein restaurantje waar een weinig enthousiaste man matig eten serveerde.

Op maandag 6 mei stond El Torcal op het programma (foto 11). Het betreft hier een natuurparkje bovenop een in de omgeving omhoog torende berg, ontstaan door tectonische druk. Erosie heeft hier bijzondere formaties gevormd. Na het visitor centre bezocht te hebben maakten we een mooie wandeling van enkele uren door dit gebied, inclusief picknick en voeren van mieren. Na deze wandeling reden we naar het Lobo Park, een park waar men tot doel heeft bezoekers te informeren over de wolf čn moeilijke honden te her-opvoeden. Een knappe dame leidde ons rond over de terreinen en vertelde van alles wat wij al wisten... Terug bij het hotel ontspanden we ons op het zonnige dakterras.

De dinsdag reden we door eindeloze olijf boomgaarden. De weg bood door zijn bochten de enige afwisseling, het fraaie weer vergoedde veel. In Cordoba aangekomen vonden we snel de stadscamping. We zetten wel de tent op maar het was te warm (35 graden) om hem in te richten dus we gooiden alle bagage er gewoon maar in en gingen op zoek naar het centrum en de Mezquita, een grote moskee/katedraal. Helemaal bereiken konden we die niet per motor, een groot deel van de binnenstad was verkeersvrij. Na de motor op een tweewielerparkeerplek gezet te hebben (waarom hebben ze dat in NL niet?) aten we eerst wat op een terras waar men tegen de hitte nevel spoot en wandelden toen naar de indrukwekkende Mezquita. Eigenaardig om te zien hoe men in het midden van die grote moskee een complete kerk heeft gebouwd. De protserige kapelletjes aan de zijmuren werkten af en toe op onze lachspieren. Na dit bezoek een heerlijk ijsje, relaxen in een parkje en een topmaal bij McDonalds.

Woensdag 8 mei reden we weer naar het noorden door een fraai berggebied op wegen vol bochten. Hier en daar was de weg slecht en soms onverhard, we zagen herten, mooie valleien, kortom een top reisdag. Uiteindelijk belandden we in Horcajo de Los Montes op een camping waar we de tent op een stenige ondergrond moesten opzetten. We wandelden op een steile weg naar het dorp voor verfrissingen en maakten een foto van de ooievaar op de kerktoren. Een beetje een slaperig dorp waar ook de kwaliteit van eten en bediening die avond niet echt toppie was. In een jaren-60 supermarkt deden we wat ontbijt boodschappen en klommen in het schemerlicht terug naar de tent.

Donderdag. Terug naar Madrid. Rustig ontbeten en de motor beladen. Tot Toledo was de omgeving nog erg mooi en genoten we van het afwisselende landschap en de in grote getalen aanwezige ooievaars. Bij Toledo bleken veel wegen veranderd en aangelegd zodat de gps de kluts kwijt raakte en we per ongeluk op een snelweg terecht kwamen die ons naar het westen i.p.v. het noorden voerde. Uiteindelijk via de vele voorsteden van Madrid en de niet beschikbare kamer in de jeugdherberg van Madrid weer terecht gekomen op de Alpha camping in Getafe waar we begonnen. Daar weer een 'bungalow' gehuurd. Toen met de bus en metro Madrid in. Bij het Prado de metro verlaten. We zagen dat vanaf 18.00 uur de toegang tot het Prado gratis was dus we bezochten eerst de Hieronymus kerk die er vlak bij lag. Toen in de rij voor het gratis kaartje. Zo zag ik uiteindelijk in het echt de 'Tuin der Lusten' van Jeroen Bosch waarvan ik in mijn jeugd het derde luik als poster aan de muur had hangen. Fascinerend schilderij. Ook de Breughels waren de moeite waard. Na afloop wijn op een terras, Indiaas eten in een Aziatisch wijkje van de stad en een lange wandeling naar de bushalte.

De volgende dag weer met de bus naar Madrid. We reden mee tot de laatste halte en wandelden daarna de Calle Embajadores af richting centrum, een heel stuk lopen. Daar kochten we tickets voor de toeristenbus (jawel) en voegden ons in de rij wachtenden. Na pakweg een uur zaten we eindelijk op het dak van de bus zodat we al het fraais van Madrid konden bewonderen. Na afloop een lunch en via dezelfde toeristenbus naar het Retiropark, het 'Central Park' van Madrid. Daar wandelen, ijs eten en mensen kijken. Een lekker relaxed laatste dagje voor Eugenie.

Op zaterdag 11/5 zou de terugvlucht van Eugenie plaats vinden. We hadden de ochtend nog te besteden en Jezus trok nog steeds aan ons dus een bergwandeling volgde. Daarna werd de motor weer beladen en togen we richting vliegveld. In het dorpje vlakbij genoten we van onze voorlopig laatste gezamelijke lunch en na wat gezoek in het dorp zette ik Eugenie af bij Terminal 2.
Alleen vervolgde ik de reis noordwaarts. Eerst een stuk snelweg en later steeds mooiere wegen. Ik probeerde nog een keer de track door het Bardenas gebied te vinden maar slaagde wederom niet. Wel reed ik lekker nog een tijdje onverhard. Het hoogtepunt was wel het doorkruisen van het Rioja gebied, een schitterende slingerweg met heel mooie uitzichten deed me grijnzen in de helm. In Puente la Reina vond ik een plek voor de tent. Ik mocht niet bij de Santiago bedevaarders staan maar vond een luw plekje. Dat was wel nodig want er stond inmiddels een harde en koude noordenwind.

Zondag was een koude en soms natte rijdag. De route door de Pyreneen was onverwacht mooi via de N138 maar ook vochtig. Het was soms oppassen geblazen in bochten vol met natte prut. Na de Pyreneen en McDonalds werd het steeds vlakker en reed ik veel door aangeplante bossen heen. Na 368km eindigde de rit op de gemeentecamping van Bourg, even boven Bordeaux. Ik keek vanuit de tent op la Dordogne waarin een behoorlijk groot scheepswrak lag. In het dorp bij de haven muttigde ik een pannekoek met ham en kaas om niet hongerig in slaap te vallen.

Maandag begonnen met een bezoek aan de plaatselijke boulangerie. Genoeg gekocht voor ontbijt en voor onderweg. De rit van vandaag begon bewolkt en er viel af en toe wat regen maar de kou was het meest vervelend. Ik had spijt dat ik zonder wintervoering op weg was! Ik genoot van een flinke lunch maar zelfs in de tijd die daarvoor nodig was warmde ik niet echt op. Omdat de lucht in het noorden lichter leek besloot ik nog even door te zetten. Ik zette de gps op 'zo snel mogelijk' en het doel een camping in Carlepont boven Parijs. Dat was deels een vergissing want ik belandde op de periferique in de spits wat niet echt opschoot. Omdat ik in Madrid ook al wat olie bijgevuld had controleerde ik de olie nog een keer bij een tussenstop. Er moest weer wat bij. Zou het blokje na 183.000 km nu toch wat gaan gebruiken? Op de camping was de receptie én het hek gesloten maar met een motor kom je er wel op. De volgende morgen was de receptie weer/nog dicht, dus na 10 euro in de brievenbus gedaan te hebben glipte ik weer door de beschikbare opening en begon de

dinsdag. Waarop het weer miezerde. Daarom besloot ik in zuid Belgie, na een tijd op de oersaaie D932 gereden te hebben, de kleine wegen te verlaten en met gezwinde spoed naar huis te rijden. De hete douche na aankomst was zelden zo aangenaam!


1 Early morning view.


2 Finally met spring.


3 Millau viaduct.


4 Still some snow.


5 Searching for track Bardenas Reales.


6 Bardenas Reales from south.


7 Running from this kind of weather.


8 Hike in Cazorla Park with new friend.


9 First night camping for 2! Orgiva.


10 Visiting the Alhambra in Granada.


11 Hiking in El Torcal.


12 Visiting Lobo (wolf) Park.


13 The Mezquita in Córdoba.


14 Evening view on Horcajo de Los Montes.


15 One of the great buildings in Madrid.


16 Preparing bike for return trip.


17 Alone again.

With every ride report I make I notice it seems to turn out about the same as the previous ones: the road, the food, the bike, the camp, the views, the weather... Even the same sentences. But hey, as you get older things indeed seem to be more alike and it's getting harder to gather top experiences. That unfortunately is the way it is. But, it still feels good being on the road by bike and pitching a tent by nightfall.

We planned this trip like the 2011 Italy one: Eugenie would fly to Madrid and together we would enjoy the south of Spain. I was to ride all the way. Cunning plan.

I left home sunday april 21st to avoid the monday traffic jams. First part of the trip was to Brabant to work on the brakes in the workshop of Ad and Jacqueline (MSD bandenservice) on monday. The weather was great and I found a spot for the tent a few kilometers from the workshop. However the night was cold and wet. (pic.1)

Monday around 2 o'clock I left Sprundel and was on my way to France. As a long ride was ahead I choose a mixture of minor and major roads arriving in Bourg et Comin near Reims around dusk. After a seafood pancake I rushed to bed.

Tuesday 23 was an excellent riding day. Nothing but small roads and spring was finally visible (pic.2). The new thick rear brakepads in combination with winterdirt prevented the rear brake to run free so I had them cleaned along the way. Tonight no hassle with tent and sleepingbag: I was visiting Patrice en Rolande, old friends in France who were to join me for the wednesday ride. I was pleased to also meet their son Yoann who I hadn't seen for 30 years! I also met his wife Fleurie and their son Maxim who I already met last year. It was a real pleasant surprise! I had a good night's sleep in a big bed.

On wednesday april 24 we rode together from MontPeyroux to Montricoux on somewhat bigger roads. Luckily there was hardly any traffic and there were lots of nice sweepers. Of course a picture had to be taken at the Millau viaduct. I showed off a bit and took an unpaved road to take the shot... We also had a great lunch at a truckers stop.

Thursday, wonderful weather like yesterday. Patrice and Rolande stayed with me until lunch which was enjoyed near Lourdes. After lunch we split up and I was on my way to Lourdes (from there on the engine seemed to start using some oil, hurrah for Lourdes..) and the Pyrenees. I tried to cross it near the col d'Aubisque but it turned out to be still closed. The necessary detour was most enjoyable as the scenery was stunning. Up until there the weather was still sunny and dry (pic.4) but that changed to wet and cold once in the mountains. I ended up on a little spanish campsite where I had a chat with a dutch woman who was on her way to Santago de Compostella on her pushbike. By now it was almost dry again.

On friday april 26 I first turned my attention to finding the Bardenas track about which Patrice told me but after some vainly unpaved searching (pics. 5 and 6) I continued heading south on wet roads. The rain was getting worse all the time and though I was tempted to do otherwise I sticked to paved roads for the rest of the day. I felt like having a roof over my head instead of a tent that evening and found it in Hiendelaencina at a french B&B. After a hot shower I went looking for food which was found in the village and of good quality.

I didn't expect it but when I woke up saturday the sun was shining. The landlord had already removed the bikecover which he had put on it to protect it from the awful rain, very kind guy. It was still pretty cold so I rode slowly, first on nice little roads and later, near Madrid, on a maze of motorways. On a campsite south of Madrid, the Alpha campsite, I rented what they call a bungalow for two nights. Small but sufficient. In the afternoon I did a little hike on a mountainpath leading to the monument and convent of 'the sacred heart of Jesus'. Quite a popular place for weddings apparently; two new couples had their pictures taken near the statue and lots of wedding guests were around.

Sunday april 28. I rode into Madrid to the Reina Sofia centre for a visit of the new Dali exhibition. Even though I arrived there early a long queue had already formed. The waiting proved to be worth it, some work of Dali was showed but it was a documentary about him that intrigued me most. After my visit all roads around the Reina Sofia were closed due to a marathon. One of the present policemen pointed me to a closed tunnel and allowed me to find a gap thru the runners and ride into it. On my way to Bardenas airport now. After several excellent coffees Eugenie finally arrived, we had a drink and rode back to the Alpha campsite. After settling in we did the 'the sacred heart of Jesus' tour together and also visited the church below the monument. It was nice having dinner together again, we celebrated it with a bottle of Rioja. Even the loud TV's didn't bother us too much.

After a simple churros breakfast we started out on motorways to quickly create some distance between us and Madrid. We had some showers and it was quite cold. After an albóndigas and conejo lunch further south in the rain. Was this really Spain we wondered. In Mesones on the Rio Mundo we rented a cabin for two nights. The weather forecast on TV told us about snow and rain all over Spain. From thursday on thing shóuld improve...

The tuesday was a day off for the bike. We did a hike up the mountain along a creek in the Cazorla Park. We were joined by a big german shepherd dog that kept leading the way for the rest of the day (pic.8). A very friendly animal indeed. Back in the cabin we tried to generate some heat with two electric radiators and a bottle of wine.

Wednesday may 1 we were on our way rather early. At the first tankstop Eugenie discovered she had forgotten her 'comfort pillow' so we had to return to the campsite. As the weather was great this wasn't too much of a nuisance. Riding through the Sierra de Segura was a real treat, I think this is one of the most beautiful parts of Spain. As a piece of road had been destructed by the heavy rains we had to make a detour but around noon we found ourselves in Cizoria where we had lunch outside in the sunshine. We took our time and left at 3 o'clock. Later we searched for a campsite, couldn't find a suitable one and ended up in a hotel in Canjayar. By now it was 21.00, so after some drinks, tapas and a shower we hit our bed.

The next day we had a marvellous ride along the southside of the Sierra Nevada. Up, down, twisting and turning, stops for sights and coffee: that's we we came here. In Órgiva we pitched the tent, this will be the 1st night this trip that we'll sleep in it together (pic.9). We walked to the village, a rather steep and hot climb, to buy cigars. As the weatherforecast was good we entered out small lodging pretty happy that night.

Friday may 3: Granada here we come! A few minor roads and then suddenly we found us on the A-44. Extremely boring and as we had plenty of time we soon found little roads again. Near Gűéjar Sierra, about 9 miles east of Granada, we rented a cabin. We walked to the village where some sort of fiesta was going on. Colorful women and girls were all over the place. On the village square we didn't just enjoy our beverages but also the mix of two loud spanish songs played on two installations. Back at the campsite thunder and rain welcomed us so the cognac and red port at the bar provided good consolation.

On saturday may 4, after a tea and magdalena breakfast, we took the bus to Granada. We wandered in the narrow oriental streets, did a fair number of coffee stops and had tea and pancakes in a Moroccan teahouse. Close to a cathedral a gypsy was playing flamenco music on his guitar. We had a chat and I bought one of his CD's. Of course we visited the Alhambra. There were no entry fees for large parts of the complex and there was so much to see that it was sufficient for us. Back in the old quarters of town we had a drink under a parasol that protected us from an unexpected heavy shower. At the busstop 'home' we had to wait for more than an hour but fortunately the sun was back again at that point in time.

From Gűéjar Sierra to Antequera that sunday. A beautiful ride with a sunny stop for lunch in the middle of nowhere, a cheese and sausage dish. In Antequera we searched a long time for a suitable campsite but found only one which wasn't to our liking, so we headed back to town and found a hotel. In the evening we strolled into town, admired the local church on top of the hill, had some drinks and had dinner in a restaurant where the owner/waiter didn't seem to be interested in anything and served a less than superior meal.

Monday may 6 was 'el Torcal' day (pic.11). It's a little national park on top of a lonely mountain. Created by the forces of tectonics and sculptured by erosion this is a fine place to hike and admire nature, which we did for a couple of hours. We had a picknick there, fed the ants and ended the hike at the visitor centre where we also had lunch. Then off to Lobo park, a centre where people are educated about wolves and where naughty dogs get re-educated. A pretty girl showed us around and told us lots of stuff we already knew. That's what you get after watching so many documentaries! Back at the hotel we went up to the roof to enjoy drinks and sunshine.

The tuesday ride was one through endless forests of olive trees. Nothing spectacular, but the bends in the road and the good weather made up for it. In Cordoba we quickly found the in-town campsite, just north of the town centre. We pitched the tent but as it was very hot by now we just dumped the lugagge into it and went to look for the town centre and the famous Mezquita. As the centre was 'pedestrians only' we parked the bike in an area just for 2-wheelers (why don't we have that in Holland?), had a late lunch at a cool place outside (water cooled!) and then strolled to the impressive Mezquita. Strange to find a complete cathedral inside a former mosque. The caddish chapels at the walls of the building had us giggle from time to time... After this visit icecream, relaxing in a park and a McD dinner.

Wednesday may 18 we were on our way north again. Nice mountains, nice roads (sometimes in bad condition or unpaved) and lots of twisties. We spotted deer and birds of prey, in short it was a wonderful riding day. We ended in a town called Horcajo de Los Montes on a campsite with stones instead of soil. We walked the steep road into the village for drinks and spotted a stork on a church tower. (The next day we would see many more of them, apparently this is stork territory). The town was sleepy, the quality of the food and the service was below 1*... In a supermarket straight from the 60-ies we shopped for breakfast and walked back to the tent.

Thursday. Back to Madrid. A quiet breakfast before loading the bike. Up to Toledo the scenery was still beautiful, we enjoyed it and the many storks in it. Near Toledo many roads were different from the ones shown on the gps so accidently we found ourselves on a motorway leading west instead of north. After correcting it and enjoying a picknick in a rural area we entered the many suburbs of Madrid. We checked for a room in a youth hostel but there was no room available so we opted for another stay at the Alpha campsite south of Madrid. Then to the centre by bus and subway. We left the public transport near the Prado museum. We noticed that admittance there was free from 18.00 so we visited the Hieronymus church nearby first. Then into the queue of people waiting for a free ticket. So, in the end, I finally saw the painting 'Garden of Earthly Delights' by Hieronymus Bosch of which I had a poster in my boys room for many years. A fascinating piece of art. The works of Breughel were fantastic as well. After a glass of wine near the museum we had an Indian dinner in a Asian quarter of town and a long walk back to the bus station.

The next day we took the bus to Madrid again. From the busstop in Madrid we walked the very long Calle Embajadores to the centre. There we bought tickets for the tourist bus (mmm, yeah) and joined another queue. After more than an hour we finally made it to the roof and were able to enjoy the beauties of Madrid. The buildings of course. We had lunch and then took the same bus to the Retiro park, the 'Central Park' of Madrid. There we walked around, had icecreams and watched the funny crowd. A relaxed day this was, a good ending of Eugenie's holidays.

On saturday may 11 Eugenie was to fly home again. We had the morning left to do something together and as the holy heart of Jesus still pulled we yet again walked to the top of the hill where the convent was situated. Then we loaded the bike and headed to the airport. In the village nearby we had a goodbye lunch and after some hassle in the streets of the village I dropped Eugenie at Terminal 2.
On my own again I headed north. First on motorways and gradually on ever better and smaller roads. I again tried to locate the track in the Bardenas area and again did not succeed. The unpaved riding though was real fun. The highlight of the day was crossing the Rioja area, a beautiful winding mountain road with splendid views. I kept grinning inside my helmet. In Puente la Reina I found a spot for the tent. I was not allowed to use the field of the Santiago de Compostella pilgrims but I managed to find a place that protected me from the cold and strong northern wind.

Sunday was cold and wet. Yet crossing the Pyrenees was surprisingly beautiful on the N138, even though it was wet and mud was found on the road in many places. After the Pyrenees and McDonalds the landscape got flatter and production forests were the common view. After 368km the ride ended on the 'camping municipale' of Bourg, just north of Bordeaux. From my tent I looked out on the Dordogne in which a large shipwreck stirred the water. In Bourg I had a ham and cheese pancake to avoid falling asleep hungry.

The first stop monday was at the local boulangerie. I bought enough for breakfast and lunch as I had a long day ahead of me. There were clouds and some rain but the worst part was the cold. I had left home without the winter linings in my suit and I noticed that... Even the time I spent in a restaurant for a hot lunch wasn't enough to make me feel warm again. As the air in the north seemed lighter I decided to push on. I set the gps to 'fast route' and the destination to a campsite in Carlepont north of Paris. Partly a mistake as I suddenly found myself on the periferique in rush hour, not the fastest way to move. As I had to top of the oil in Madrid I checked again; yet some more oil had to be added. Is the transalp finally starting to use oil after 183.000 km? At the campsite the reception as well as the gate were closed but a motorcycle just needs a small hole! The next morning both were still closed so I put 10 euro in the mailbox and was off again on my

tuesday ride. It rained again. On the boring D932 in Belgium I decided it was enough. I left the small roads and headed straight home on the motorways. The hot shower home never felt better!


back